Jasenovac

°C

07. lipnja obilježen blagdan Tijelova

07. lipnja obilježen blagdan Tijelova

Arhiva novosti

Tijelovo je katolički blagdan i slavi se u četvrtak poslije Presvetog Trojstva. Za Katoličku crkvu, svetkovina je u spomen na ustanovljenje Euharistije na Veliki četvrtak.

U  Župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije i Svetog Nikole s početkom u 11,00 sati misno slavlje služio je župnik Mario Cimbal, a započelo je pjesmom: Veselo svetkujmo. Prije same podjele blagoslova na kraju misnog slavlja  tradicionalno su vjernici sudjelovali u procesiji. Vjernici Župe Jasenovac izradili su četiri postaje ( sjenice) ukrašene cvijećem kod kojih se čitalo evanđelje, s molitvom i blagoslovom  na sve četiri strane svijeta. Molilo se za opći napredak, za zaštitu od zla, nepogoda, pogibelji..

Prvu sjenicu izradili su vjernici naselja Jasenovac, drugu vjernici iz Uštice, treću vjernici iz Višnjice, a ćetvrtu sjenicu zajedno vjernici Tanca i Košutarice.

 Značenje procesije u kojoj župnik nosi Presveti oltarski sakrament se s radosti pjeva glasno i svečano je  da pokaže  da euharistija spada u središte svijeta: ona je sakrament solidarnosti, jedinstva, ljubavi i mira, škola dijaloga i međusobnog poštivanja.

Misno slavlje uveličali su uz Crkveni zbor svojom pjesmom i sami vjernici te čitači..

U  procesiji su muškarci nosili zapaljene baklje .  

Misno slavlje završeno je ulaskom procesije u  crkvu i pjesmom na kraju misnog slavlja: Ne ostavi nas nigdar.

Običaj je da vjernici nakon mise ponesu u svoje domove cvijeće sa postaja (sjenica).