Jasenovac

°C

17. GODIŠNJICA DANA EUROPSKE BAŠTINE U KRAPJU

17. GODIŠNJICA DANA EUROPSKE BAŠTINE U KRAPJU

Arhiva novosti

Dana 24. rujna 2011. godine obilježena je 17. godišnjica Dana europske baštine u Krapju pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture.  Organizatori manifestacije su bili Općina Jasenovac,  Javna ustanova Park prirode Lonjsko polje,  Turistička zajednica Općine Jasenovac i udruga „Kraplani“. 

U organizaciji manifestacije pomogle su gotovo sve udruge koje djeluju na području općine Jasenovac. 

Manifestacija je počela Svetom misom u crkvi Sv. Antuna Padovanskog, s početkom u 11,00 sati kojoj su nazočili osim posjetitelja i kulturno-umjetničkih društava i  saborska zastupnica Ivanka Roksandić, ministar kulture Jasen Mesić, te općinska načelnica Marija Mačković. Svečanost je nastavljena   mimohodom kulturno-umjetničkih društava  do tradicijske kuće Krapje 1. gdje se održala centralna svečanost.

Predsjednik Općinskog vijeća Općine Jasenovac Zoran Prpić pozdravio je okupljene, te najavio prvog govornika  općinsku načelnicu Općine Jasenovac Mariju Mačković. 

„Manifestaciju obilježavamo bez prekida svake godine iz razloga što je potaknula  afirmaciju tradicijskih vrijednosti Hrvatske Posavine za koju nitko nije pitao 40-tak godina  prije domovinskog rata, te  je pokrenula obnovu tradicijskih drvenih kuća“.

U obnovu obiteljskih kuća sa bespovratnim potporama osim Ministarstva kulture, uključeno je bilo tadašnje Ministarstvo  mora, turizma, prometa i razvitka , županija i općina. Do sada je obnovljeno 30-tak objekata, te je izrađeno 30 projekata sanacije istih.

Obnovom istih ukazale su se nove mogućnosti privređivanja  u vlastitim domovima. 

Otvoreno je 8 obiteljskih gospodarstava  sa smještajnim kapacitetima od 30 ležaja i ostvareno je 400 noćenja, u svom izlaganju istakla je općinska načelnica.»

Također je istaknula da smještaj u Parku prirode ima svoje prednosti ali i nedostatke koji se očituju u raznim zabranama koje su prije proglašenja parka bile dio života, naročito oko tradicijskog ribolova.

U naselju Krapje obnovljena je nisko naponska mreža, izgrađena su dva dalekovoda, promijenjeno je krovište na župnoj crkvi Svetog Antuna, rješava se pitanje vlage i stabilnosti iste, završena je 1. faza obnova Pučko-vatrogasnog doma, uređena je vatrogasno spremište, dovedena je voda, sanirana je mrtvačnica itd. između ostalog rečeno je u govoru općinske načelnice. 

U ime Javne ustanove obratio se prigodnim govorom ravnatelj Goran Gugić.

U ime županije obratio se dožupan Andrija Rudić. 

Ministar kulture Jasen Mesić u svom govoru još jednom je dao podršku svim stanovnicima u njihovom nastojanju da sačuvaju kulturnu baštinu ovog naselja,  jer bez stanovnika neće biti ni kulturne baštine. Također je izrazio svoju spremnost za odobravanjem projekata koji pridonose ostanku ljudi u posavskim selima.

Svečanosti se pridružila i županica Marina Lovrić Merzel. 

Na istoj su sudjelovali Državni tajnici u ministarstvu poljoprivrede Josip Kraljičković, te državni tajnik u ministarstvu turizma Željko Lenart, predstavnici arhitekata, Konzervatorski ured iz Zagreba, općinski vijećnici, predstavnici javnih ustanova, mještani te posjetitelji koji su autobusom koji je organiziralo Ministarstvo kulture iz Zagreba stigli u Krapje.

Nakon uvodnog dijela prije nastupa kulturno-umjetničkih društava potpisan je Ugovor o izgradnji parkirališta i odmorišta Krapje između Općine Jasenovac i javne ustanove. Istim ugovorom  obadvije strane su se obvezale da će nastojati kandidirati projekt izgradnje na sve institucije jer je svu potrebnu dokumentaciju ishodila Općina Jasenovac.

U kulturno umjetničkom programu nastupila je Udruga za očuvanje kulturne baštine Jasenovac, KUD Košutarica, djeca P.Š. Puska, KUD «Stjepan Šajnović» Osekovo i KUD «Hrvatsko srce» Kratečko.

Obiteljska poljoprivredna gospodarstva u sklopu manifestacije izložila su svoje proizvode koji su imali prodajni karakter.

Iz programa je za izdvojiti Okrugli stol koji je organizirala Javna ustanova  pod nazivom «Upravljanje zaštitom i obnovom drvene tradicijske arhitekture» pod stručnim vodstvom moderatora Ksenije Petrić, d.i.a., te edukativnu radionicu  za djecu «Krapje-selo graditeljske baštine»

U sklopu manifestacija održala se radionica «Tradicijski posavski vrt», vršidba žita , razne izložbe.

U zabavnom dijelu održano je potezanje užeta, te jahanje.