Jasenovac

°C

AKTIVNOSTI NARODNE KNJIŽNICE I ČITAONICE U 2017. GODINI

AKTIVNOSTI NARODNE KNJIŽNICE I ČITAONICE U 2017. GODINI

Novosti

Redovna djelatnost Narodne knjižnice i čitaonice kontinuirano se obavlja i može se podijeliti u tri kategorije: stručni, kulturni i javni. Izdvojili bi kulturnu i javnu djelatnost koja je usmjerena na predstavljanja knjižnice široj zajednici.

Narodna knjižnica i čitaonica Jasenovac javljanjem na natječaje Ministarstva kulture za 2017. godinu ostvarila je putem prijavljenih programa financiranje Ministarstva kulture za dva predložena programa.

U provođenju programa kulturnog razvitka za 2017. godinu Ministarstvo je dodijelilo sredstva u iznosu od 18.000,00 kuna za predloženi program „Nabava knjižne i neknjižne građe“.

Također, u provođenju programa kulturnog razvitka za 2017. godinu Ministarstvo kulture je dodijelilo sredstva u iznosu od 10.000,00 kuna za predloženi program organizacije kazališnih gostovanja pod nazivom „Dođite u kazalište“.  Knjižnica je u 2017. godini organizirala gostovanje četiri predstave : „Šuma Striborova“ – Kazalište Hotel Bulić (5.5.),  „Princeza i žabac“ – Teatar Pocco Locco (14.7.), te „Ribar Plakunko i njegova žena“ (4.9.) i „Crvenkapicina blagdanska želja“ (6.12.) Kazališne družine Ivana Brlić- Mažuranić iz Slavonskog Broda.

U Narodnoj knjižnici i čitaonici Jasenovac se tokom 2017. godine svake srijede između 11.00 i 13.00 sati održavala igraonica za djecu. Igraonica je s radom počela u srpnju 2016. godine i tokom svog djelovanja ugostila je brojne goste kao što su Jasna Popović Poje i Katja Romac istaknute književnice za djecu i mlade,  studente volontere Hrvatskog kemijskog društva koji su održali radionicu na kojoj su se izvodili pokusi primjereni dječjem uzrastu i druge. U sklopu igraonice organizirane su i tematske radionice poput izrađivanja čestitki za Dan žena, izrađivanje origamija i slično.


Tokom Mjeseca hrvatske knjige (15.10.-15.11.) organizirano je druženje s umirovljenicima u prostoru Knjižnice. U okviru druženja održano je predstavljanje pjesnika amatera Miće Mačković Skule koji je pročitao niz autorskih pjesama u kojima opisuje svoje osjećaje prema najbližima, pjesma o mladosti ali o starosti, te pjesme o jasenovačkom kraju. Također, kao kolekcionar povijesnih zapisa i predmeta koji se odnose na jasenovački kraj Mića Mačković Skula upoznao je nazočne s dugom povijesti postojanja knjižničarske djelatnosti u Jasenovcu koja doseže u daleku 1873. godinu. Ovom prigodom knjižnica je darivala okupljene prigodnim malim kalendarima za slijedeću godinu.


Također, treba naglasiti da je u 2017. godini u Narodnoj knjižnici i čitaonici Jasenovac zaprimljeno, obrađeno i uvedeno 736 novih knjiga. Dio nabavljenih knjiga financiran je javljanjem na natječaje Ministarstva kulture i Sisačko-moslavačke županije te je osigurana 21.000,00 kuna za nabavu nove knjižne građe (Ministarstvo kulture – 18.000,00, SMŽ – 3.000,00). Dio nove knjižne građe dobiven je otkupom Ministarstva kulture direktno od nakladnika.

U 2017. godini Hrvatski zavod za zapošljavanje pozitivno je ocijenio zahtjev za javni rad Narodne knjižnice i čitaonice Jasenovac i odobrio je zaposlenje četiri osobe na određeno vrijeme (6 mjeseci). Program „Pomoć u razvoju kulturne djelatnosti i sređivanje arhivske građe“ obuhvaća niz aktivnosti koje su vezane uz djelovanje Narodne knjižnice i čitaonice Jasenovac, a koje ne spadaju u redovne poslove iste.


Uz redovnu djelatnost, Narodna knjižnica i čitaonica Jasenovac sudjeluje kao suorganizator u gotovo svim aktivnostima koje organiziraju ustanove i udruge na području Općine Jasenovac. Zaposlenici Knjižnice glumili su u predstavi „Božić bake Ane“ koju  je osmislio Centar za pomoć i njegu, sudjelovali su u organizaciji darivanja djece povodom Sv. Nikole, raznih izložbi i okupljanja.