Jasenovac

°C

Dan obnove čišćenja pamćenja i spomena mučenika u Jasenovcu

Dan obnove čišćenja pamćenja i spomena mučenika u Jasenovcu

Arhiva novosti

Središnje pokorničko-molitveno slavlje  na Dan obnove čišćenja pamćenja i spomena  mučenika u Požeškoj biskupiji održano je na „Žalosni petak“ 30. ožujka 2012. godine  u Župnoj crkvi u Jasenovcu u 18,00 sati.

Otvarajući  slavlje domaći biskup Antun Škvorčević  pozdravio je nazočne biskupe  Đakovačko-srijemske pokrajine: nadbiskupa i metropolita Marina Srakića, predsjednika Hrvatske biskupske konferencije, provoditelja misnog slavlja, msgr. Đuru Gašparovića, srijemskog biskupa i msgr. Đuru Hranića, đakovačko-osječkog pomoćnog biskupa, msgr. Josipa Devčić, zapadno- slavonskog arhiđakona, Matiju Jurakovića, pakračkog župnika,  svećenike Novljanskog dekanata, jasenovačke župljane na čelu sa župnikom Marijem Cimbal, te sve  hodočasnike, posebno pješake  koji su sudjelovali na križnom putu od Lipovljana do Jasenovca.

Biskup Škvorčević je zatim  dodao o Jasenovcu: „Jasenovački logor još od onih tužnih  vremena zla pa do danas  ostao je  za pojedince i skupine  povod pravljenja vlastitih računa i obračuna  u kojem ponovo stradavaju nedužne žrtve. Svi oni koji imaju određene odgovornosti u hrvatskom društvu dužni su zbog samih žrtava  i njihova dostojanstva te zbog  časti hrvatskog naroda truditi se oko pune jasenovačke istine, kako bi se ujedno odgovorilo i na najnovije pokušaje  manipuliranja Katoličkom Crkvom glede Jasenovca“

Misno slavlje završilo je procesijom s Gospinim kipom  kojom, kako je rekao biskup Škvorčević  želimo posvjedočiti  da nam je Isus  svoju Majku dao na križu za suputnicu i da je ona s nama pod našim životnim  križevima.