Jasenovac

°C

Izvanredne mjere obrana od poplave na području Općine Jasenovac

Izvanredne mjere obrana od poplave na području Općine Jasenovac

Novosti

Nakon što su proglašene izvanredne mjere obrane od poplave na području Općine Jasenovac kod vodostaja rijeke Save od 800 cm općinska načelnica Marija Mačković Općine Jasenovac sazvala je Stožer Civilne zaštite Općine Jasenovac 12. ožujka 2018. godine. Osim načelnika stožera Silvije Balić nazočili su gotovo svi članovi, ali i predstavnici svih službi na području Općine Jasenovac, te javnih poduzeća.

Izvješće o trenutnom stanju na području Općine Jasenovac vezano uz obranu od poplave za svih 10 naselja podnio je voditelj Ispostave „Hrvatskih voda“ Tomislav Naglić. 

Održane  dvije Izvanredne sjednice Županijskog stožera u Jasenovcu  14. i 15. ožujka 2018. pod predsjedanjem načelnika Stožera Romana Rosavac. Nazočan Župan Ivo Žinić,  generalni direktor „Hrvatskih voda“ Zoran Đuroković sa  suradnicima, te sve službe uključene u Stožer po funkciji.

Županijska cesta Košutarica-Mlaka preplavljena.

Naselje Mlaka odsječeno, jedina komunikacija čamci HGSS i Vatrogasaca.

Svakodnevno dva puta čamac vozi radnike  na punjenje vreća za nadogradnju lijevog savskog nasipa.

Stanovnicima po potrebi dopremaju se lijekovi i osnovne potrepštine. Dogovorena komunikacija telefonom ujutro i uvečer.

Podigao se i desni savski nasip u naselju Uštica.

Podignut su i lijevi i desni nasip uz rijeku Trebež na kvotu koja je predviđena po procjeni Hrvatskih voda u kojem su sudjelovali vatrogasci VZOJ , mještani, te pripadnici Hrvatske vojske.

18. ožujka 2018. godine u naselju Trebež rađen nasip iza kuća zbog zaobilaznih voda.

18. ožujka s početkom u 16,00 sati održana Izvanredna sjednica Županijskog stožera u Jasenovcu.

Na istom nazočili osim Načelnika stožera dožupan Rosavac , Župan Ivo Žinić, nazočio  načelnik DUZS Dragan Lozančić  i njegov zamjenik, generalni direktor „Hrvatskih  voda “ Zoran Đuroković sa suradnicima ,predstavnici Hrvatske vojske i policije, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, predstavnici Crvenog križa, HGSS, načelnica općine Marija Mačković sa predsjednikom i zapovjednikom VZOJ, načelnici općina Lekenik i Lipovljani.

Na stožeru ukazano na još moguće probleme s obzirom na očekivani rast vode: puknuće na D-47 u naselju Tanac ,  nužnost dizanja nasipa u naselju Uštica i Mlaka, zatvaranje dijela curenja vode ispod betona ( spoj betona i nasipa) u Košutarici, te aktvinosti oko zaobilaznih voda. Zatražena je pomoć ronioca u saniranju ovog klizišta tik uz nasip.  Općinska načelnica je zamolila mogućnost rješavanja problema mlađih stanovnika koji rade a koji su trenutno potrebni zbog dežurstva u svojim naseljima, te pohađanje škole u Jasenovcu. Dogovoreno je da se nastava održava, a ako dođu predstavnici hrvatske vojske oni će pokriti potrebne radove.

 

Općinska načelnica održala je i treću sjednicu  Općinskog  stožera gdje je dogovoreno da svaki DVD pronađe mogućnost obilaska svoga naselja. Sva društva dužna su osigurati ispravno vozilo, gorivo za pumpe. Javna rasvjeta gori tijekom noći u svih 10 naselja. Stalno dežurstvo na vodovodu Jasenovac, osigurano gorivo za agregat.

Istaknula je kako je izuzetno teško predvidjeti eventualne slabe toče na potezu  Trebež- Mlaka dužine cca 60 km, te i preko Save tri naselja. Osim toga tu su i prirodne retencije Mokro i Lonjsko polje u koje se ispušta voda , te Ustava Trebež. Sva ova naselja okružena su rijekom Savom, Unom, Trebežom i Strugom i svi vodostaji u istom  trenutku su visoku.

 

Također je uočena dobra komunikacija između svih struktura koje po svojoj zadaći sudjeluju u obrani od poplave ili eventualnih katastrofa.