Jasenovac

°C

Jasenovac se oprostio od svojih spašavatelja

Jasenovac se oprostio od svojih spašavatelja

Novosti

U proteklih desetak dana, od sela Trebež, Uštica sve do Košutarice i Mlake, pripadnici Hrvatske vojske sudjelovali su u obrani od visokog vodostaja i poplave Jasenovačke posavine. Zajedno s ostalim angažiranim službama i mještanima u tome su uspjeli, bilo je teško i neizvjesno, no naselja na području općine Jasenovac može odahnuti.

Hrvatski vojnici dijelili su svaki trenutak s mještanima, danima i danonoćno, posao je uspješno priveden kraju, a vojnici su izvršili sve zapovjedi.

Više stotina vojnika iz postrojbi koje su došle sa svih strana Hrvatske bilo je uključeno na ovoj zahtjevnoj zadaći, s tehničkim sredstvima, na punjenju vreća i gradnji nasipa. Zadnja skupina od 120 vojnika svečano i uz zahvale ispraćena je iz središta Jasenovca.


Domaćima s kojima su dijelili sudbinu u proteklim danima, zahvalio se brigadir Ivica Plejić iz Zapovjedništva kopnene vojskeTaktičko-zapovjednog mjesta Jasenovac, istaknuvši zajedništvo vojske, mještana i svih koji su sudjelovali u obrani od poplave – “sinergija svih koja je dala rezultat“.

Općinska načelnica Marija Mačković, zahvalila je pripadnicima Hrvatske vojske i predstavnicima ostalih službi koje su bile uključene u složenu operaciju obrane od visokog vodenog vala u pozdravnom govoru koji prenosimo u cijelosti:

-       Poštovani pripadnici Hrvatske vojske,

proveli ste s nama nekoliko iznimno zahtjevnih dana u obrani od ekstremno visokog vodostaja rijeke Save i njezinih pritoka na gotovo cijelom području općine Jasenovac od Trebeža, Košutarice, Mlake, Jasenovca, Uštice. Namjerno ne želim reći poplava jer zahvaljujući svakoj vašoj ruci i tehnici cijelo područje općine Jasenovac je izbjeglo katastrofu tj. poplavu. Također, izuzetno dobra sinergija između svih sudionika u lancu obrane od visoke vode Hrvatske vojske, Hrvatskih voda, HGSS-a, DUZS-a, Hrvatske policije, Hrvatskih šuma, vatrogasaca, civilnih vlasti (županijski i općinski stožer), javne službe i svih stanovnika dovela je do zajedničkog uspjeha u vrijeme kada smo imali vodostaj za 30 cm veći od najvećeg zabilježenog do sada. 

U ime stanovnika Općine Jasenovac kao načelnica Općine zahvaljujem svakom pripadniku Hrvatske pobjedničke vojske od Ministra, generala, brigadira i svakog vojnika na još jednoj pobjedi izvojevanoj na području općine Jasenovac – u ovom slučaju pobjedi nad vodom.

Zahvaljujem Hrvatskim vodama koji su bili nositelji svih ovih aktivnosti kao i svim drugim sudionicima na požrtvovanosti u obrani od visokih voda.

Hrvatski vojnici puno vam hvala i sretno na novim zadaćama.-