Jasenovac

°C

Konjanički maraton u čast „Oluji“ u Jasenovcu

Konjanički maraton u čast „Oluji“ u Jasenovcu

Novosti

U čast Dana pobjede, Dana domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i spomen na stradale hrvatske branitelje i Domovinski rat, sedmero konjanika Udruge uzgajivača arapskih konja Moslavine iz Volodera preći će oko 250 kilometara puta.

Jahanje su započeli 5. kolovoza na imanju Željka Pettersa, uzgajivača konja iz Volodera, a putem su prošli Popovaču, Kutinu, Lipovljane i Staru Subotsku.

Središnje mjesto ovogodišnjeg maratona bio je Jasenovac i to u nedjelju, 6.kolovoza u 19.00 sati.                         "Tako obilježavamo i spomen na ratni put pripadnika 3. bojne 125. domobranske pukovnije Novska, bojne koju su činili branitelji s područja Kutine i Popovače, koje su sudjelovale u "Bljesku" i "Oluji" oslobađajući privremeno okupirana područja Općine Jasenovac" rekao je Dragutin Pasarić, kroničar i glasnogovornik maratona na dočeku u Jasenovcu.

Konjanici su dočekani uz pjesmu Udruge za očuvanje kulturne baštine , tradicijskim pjesmama jasenovačkog kraja.

Pozdravljajući sudionike konjaničkog maratona, zahedno s mještanima općinska načelnica Marija Mačković izjavila je da naziv pod kojim se obilježava ovaj maraton "Tradicija prošlosti-zalog budućnosti" odgovara trenutku sadašnjosti i da zaslužuje svaku hvalu za trud koji konjanici ulažu u organizaciju ove tradicije.

Najmlađi mještani okušali su kako je u sedlu, a roditelji su bilježili njihove aktivnosti.

U ime Sisačko-moslavačke županije konjanike je dočekao dožupan Roman Rosavec, koji je također izrazio zahvalu konjanicima.

Vođa konjanika je Željko Petters, jašu Domagoj Petters, Ivo Gedić, Dino i Dubravko Pesker, a među konjanicima su i dvije djevojke Tia Tutić, učenica srednje škole kojoj je ovo šesto sudjelovanje na maratonu i Matilda Glibo.