Jasenovac

°C

Nova ulaganja u Zonu vrijedna 29.000.000,00 eura

Nova ulaganja u Zonu vrijedna 29.000.000,00 eura

Arhiva novosti

Tvrtka RES Bioenergija svečano je 09. studenog 2010. obilježila početak radova  na izgradnji kogeneracijskog postrojenja na šumsku biomasu. Radove u vrijednosti od  29.000.000,00 eura izvodit će austrijska tvrtka URBAS. Investitori namjeravaju postrojenje maksimalne toplinske snage goriva 23 MWh i maksimalne električne snage 7,2 MWh pustiti u rad u travnju 2012. godine. Za 8 000 radnih sati elektrani će biti potrebno oko 60 000 tona drvne sječke za koju tvrtka još nije potpisala ugovor s Hrvatskim šumama a član uprave društva Mario Ortner ističe nepostojanje ugovora kao jedan od najvećih problema u realizaciji projekta. Proizvedenu električnu energiju dostatnu za opskrbu oko 15 000 kućanstava elektrana će isporučivati HEP-u.

Na svečanom otvorenju radova nazočili su austrijski veleposlanik Jan Kickert i predstavnik Austrijske gospodarske komore Roman Rauch. Nazočne su pozdravile i saborske zastupnice Marijana Petir i Ivanka Roksandić te zamjenik županice Andrija Rudić.

Načelnica Marija Mačković izrazila je zadovoljstvo što je i prije završetka infrastrukturnih radova na cijeloj zoni  velika zainteresiranost za ulaganje u zoni. Istaknula je i potrebu da svi zajedničkim snagama pomognemo u rješavanju problema koji koče ovu investiciju jer ključ rješenja njihovih problema je u našim – hrvatskim rukama. Zahvalila je i ulagačima što su općinu Jasenovac prepoznali kao pouzdanog partnera u realizaciji svog projekta.