Jasenovac

°C

Obilježen Međunarodni dan starijih osoba i dječji tjedan

Obilježen Međunarodni dan starijih osoba i dječji tjedan

Arhiva novosti

U petak 7. listopada 2011. godine u povodu Međunarodnog dana starijih osoba Program Dnevni boravak i pomoć u kući starijim osobama u suradnji s Osnovnom školom Jasenovac obilježio je Međunarodni dan starijih osoba a ujedno i dječji tjedan.

Međunarodni dan starijih osoba obilježava  se 1. listopada , a kako je Program Dnevni boravak i pomoć u kući starijim osobama isti dan obilježavao u sklopu programa Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, Uprava za međugeneracijsku solidarnost u Virovitici isti su obilježili u petak.

Obilježavanje je otpočelo «šarijadom» učenika do 4. razreda osnovne škole u centru naselja u 10,00 sati. Nastavljeno je programom u Dnevnom boravku. Učiteljice su sa učenicima pripremile prigodan program posvećen starijim osobama, te su izložili su svoje crteže.

Međunarodni dan starijih osoba proglasila je  Glavna Skupština Ujedinjenih naroda 14. prosinca 1990. godine, da bi se naglasila važnost osiguravanja životne sredine  koja se može prilagoditi potrebama i  sposobnostima stanovnika treće životne dobi.

Općina Jasenovac još 2005. godine uključila se u Projekt Vlade Republike Hrvatske kojeg provodi Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Dnevni  boravak i pomoć u kući starijim osobama koji je upravo posvećen potrebama i sposobnostima stanovnika treće životne dobi i specifičnostima Općine Jasenovac ( izduženost općine, ne imanje javnog prijevoza, staračka domaćinstva, udaljenost zdravstvenih institucija , slaba opskrba osnovnim životnim namirnicama).

Prema popisu stanovnika 2011. godine u Hrvatskoj je više od 15 % starijeg stanovništva  od 65 godina.