Jasenovac

°C

Obilježena 16. obljetnica VRA „Oluja“ i 30. godina rada DVD-a Tanac

Obilježena 16. obljetnica VRA „Oluja“ i 30. godina rada DVD-a Tanac

Arhiva novosti

Program obilježavanja započeo je 05. kolovoza 2011. godine u 16,00 sati svečanim polaganjem vijenaca i molitvom  kod Spomen-obilježja u centru Jasenovca za sve poginule hrvatske branitelje u VRO „Oluja“.

Nakon polaganja vijenaca Općinska načelnica, predsjednik Općinskog vijeća, vijećnici, predsjednica Udruge roditelja poginulih branitelja iz domovinskog rata sa svojim članicama, roditelji i rodbina poginulih, predstavnici policije i hrvatski branitelji kao i svake godine obišli su mjesta stradavanja hrvatskih branitelja u Uštici, Višnjici i Tancu.

Od 17,30 do 18,00 sati ispred kapele okupili su se gosti pozvani na obilježavanje obljetnice DVD Tanac.

S početkom u 18,00 sati u kapeli Svetog Ilije u Tancu služena je Sveta misa za sve poginule u VRO „Oluja“ i preminule članove DVD-a Tanac.

Na misnom slavlju posvećena je i nova zastava  DVD-a . Istu je kao pokrovitelj obilježavanja  nakon posvete  Općinska načelnica  Marija Mačković predala predsjedniku društva Petru Jugović sa zapovijedi da je časno i odgovorno nose svi sadašnji i budući članovi društva.

Misno slavlje, koje je svojim pjevanjem uveličao Crkveni zbor Župe Jasenovac, vodio je župnik Župe Jasenovac Mario Cimbal.

Nakon Svete mise svečani mimohod uputio se od kapele do Pučkog doma Tanac .

U 19,00 sati himnom i minutom šutnje otpočela je Svečana sjednica Općinskog vijeća povodom 16. obljetnice VRO „Oluja“ koju je vodio predsjednik Zoran Prpić. Prigodnim govorom u povodu VRO „Oluja“ nazočnima se obratila Općinska načelnica, čestitajući Dan pobjede i Domovinske zahvalnosti.

Svečanost u povodu obilježavanja 30. godina rada DVD-a Tanac započela je Vatrogasnom himnom koju su u živo otpjevali članovi Crkvenog zbora

Sjednici se odazvalo 15-tak  dobrovoljnih  vatrogasnih  društava i vatrogasnih zajednica, predstavnici poduzeća koja se bave vatrogasnom i ostalim djelatnostima, počasni predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Teodor Fricki, koji se i obratio u ime svih vatrogasaca, te mještani..

U tijeku sjednice nazočne je pozdravila i Općinska načelnica prigodnim riječima.

Prigodni govor u povodu obljetnice pročitao je predsjednik Petar Jugović. U tijeku sjednice svim živim osnivačima društva  uručeni su skromni pokloni, a prijateljima društva- donatorima koji su pripomogli u obilježavanju uručene su zahvalnice.

U 20,00  sati započela je svečana večera tijekom koje su gosti mogli darovati domaćine i obratiti se prigodnim riječima.

U 21, 00 sat otpočeo je kulturno umjetnički program u kojem su sudjelovali Udruga za očuvanje kulturne baštine Jasenovac i KUD „Jeka“ iz Hrvatske Dubice.

Tijekom dana od 13,00 sati otpočeo je i 1. Memorijalni turnir u malom nogometu posvećen prvoj žrtvi poginuloj u Domovinskom ratu s područja Općine Jasenovac Marijanu Jugović.

Na istom su sudjelovale 4 ekipe, a 1. mjesto i prijelazni pehar osvojio je NK „Jasenovac“.