Jasenovac

°C

ODRŽANI DANI REGIONALNOG RAZVOJA I EU FONDOVA

ODRŽANI DANI REGIONALNOG RAZVOJA I EU FONDOVA

Novosti

Načelnica Marija Mačković i pročelnica Vesna Tomaz sudjelovale su na Danima regionalnoga razvoja i EU fondova u Šibeniku.

Trodnevni program obuhvatio je brojne prezentacije, radionice i predavanja, potpisivanje sporazuma o suradnji s regionalnim koordinatorima, sajam EU mogućnosti, Dan Europske teritorijalne suradnje, predstavljanje uspješnih EU projekata i predstavljanje nositelja oznake Hrvatskog otočnog proizvoda.

Dobili smo važne informacije o mogućnostima financiranja iz EU fondova kroz uvodne prezentacije i radionice na kojima smo sudjelovali te uspješno razmijenili iskustva s brojnim predstavnicima ministarstva, županija, gradova, općina i drugih institucija važnih za regionalni razvoj.

Na „Danima regionalnog razvoja i EU fondova“ održanim od 5.-7.10.2017. u Šibeniku, ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Gabrijela Žalac sa regionalnim koordinatorima iz svih Županije potpisala je Sporazume o suradnji na izradi „Nacionalne razvojne strategije do 2030. godine“ i provedbi Programa pripreme lokalnih razvojnih projekata prihvatljivih za financiranje iz ESI fondova, vrijedan ukupno 21 milijun kuna.

Dvogodišnji ugovor o sufinanciranju suradnje u iznosu od milijun kuna, potpisao je i Mario Čelan, direktor Regionalne razvojne agencije SI-MO-RA iz naše Sisačko moslavačke županije.

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije nositelj je politike ravnomjernog regionalnog razvoja čiji je cilj dodatno razvijati slabije razvijena područja u Republici Hrvatskoj i tako smanjiti regionalne razvojne nejednakosti ulaganjem u budućnost, poticanjem stvaranja radnih mjesta, konkurentnosti, gospodarskog rasta, bolje kvalitete života i održivog razvoja. S tim ciljem, u okviru svog djelokruga, Ministarstvo provodi i informativne aktivnosti, u okviru kojih je organizirana i konferencija „Dani regionalnoga razvoja i EU fondova“ u svrhu razmjene iskustava te povezivanja i jačanja suradnje svih razina na realizaciji što većeg broja projekata.

Tijekom konferencije  uzvanicima su kroz dvanaest predavanja i radionica bile predstavljene Izmjene i dopune Zakona o regionalnom razvoju Republike Hrvatske, Nacionalna razvojna strategija Republike Hrvatske, nacionalni programi financiranja projekata jedinica lokalne i regionalne samouprave, dosadašnji rezultati te aktualne mogućnosti financiranja projekata iz EU fondova, programi europske teritorijalne suradnje. Osim toga, održana je i radionica pod nazivom „Regionalni razvoj Slovačke uz pomoć EU fondova“, tijekom koje je počasni gost, potpredsjednik Vlade Slovačke Republike, Peter Pellegrini, prezentirao iskustva Slovačke Republike u korištenju EU sredstava, kao primjer dobre prakse.