Jasenovac

°C

Općina Jasenovac obilježila 23. obljetnicu VRO „Oluja“kojom su oslobođena njezina prekosavska naselja

Općina Jasenovac obilježila 23. obljetnicu VRO „Oluja“kojom su oslobođena  njezina  prekosavska naselja

Novosti

Dana 4. kolovoza 2018. godina u 9,00 sati polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen obilježju za sve hrvatske branitelje u parku u Jasenovcu započelo je obilježavanje 23. obljetnice VRO „Oluja“, Dana pobjede i Dana Domovinske zahvalnosti kao i Dan hrvatskih branitelja.

Vijence su položila izaslanstva Udruge branitelja Općine Jasenovac, izaslanstva udruga proizašlih iz Domovinskog rata, predstavnici Općine Jasenovac , predstavnici policije,  roditelji i rodbina poginulih branitelja, vatrogasci i  osobno sami mještani.

U ime Udruge branitelja Općine Jasenovac kratko se obratio predsjednik Darko Đilas. U ime Općine Jasenovac nazočne je pozdravila  općinska načelnica Marija Mačković. Naglasivši kako su u ovoj operaciji oslobođena prekosavska naselja Uštica, Višnjica i Tanac i da je Općina Jasenovac jedina općina  čije je područje oslobađano u „Bljesku“ i „Oluji“. Zahvalila je svima nazočnima na dolasku na obilježavanje ove obljetnice, zahvalila je svim braniteljima  koji su sudjelovali u sklopu 125. Domobranske pukovnije Novska u obrani svojih domova i pozvala ih na jedinstvo u izgradnji boljeg i kvalitetnijeg života na dobrobit svih stanovnika  . Čestitala im je 23. obljetnicu VRO „Oluja“, Dan pobjede i Dan Domovinske zahvalnosti kao i Dan hrvatskih branitelja.

Molitvu kod spomen obilježja u Jasenovcu predvodio je prečasni dekan novljanskog dekanata i župnik župe  Jasenovac Pejo Oršolić.

Tradicionalno kao i svake godine svi nazočni uputili su se u prekosavska naselja Tanac, Višnjicu i Ušticu kako bi odali počast poginulim braniteljima na mjestu njihove pogibije paljenjem svijeća i molitvom. Molitvu kod spomen obilježja u Tancu, Višnjici i Uštici vodio je župnik Đuro Cvitić.

 

Svetu misu u 11,00 sati u kapeli Sv. Jurja u Uštici  za sve branitelje i za domovinu služio je dekan Pejo Oršolić .

Misno slavlje svojim pjevanjem uveličao je crkveni zbor Župe Uznesenja BDM i sv. Nikole Jasenovac.

Svi nazočni nakon Misnog slavlja uputili su se na domjenak te zajedničko evociranje uspomena