Jasenovac

°C

Općinska načelnica održala sastanak s timom Dnevni boravak i pomoć u kući starijim osobama

Općinska načelnica održala sastanak s timom  Dnevni boravak i pomoć u kući starijim osobama

Arhiva novosti

Općinska načelnica održala je sastanak s timom koji provodi Program Vlade Republike Hrvatske preko Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti „Dnevni boravak i pomoć u kući starijim osobama“.

U program je uključeno 250 korisnika iz svih naselja Općine Jasenovac. Provoditelji programa – tim sastoji se od 17 zaposlenika. Program se provodi 5 godina. Općina je isti u obvezi sufinancirati sa najmanje 10 % svojih sredstava. Sredstva ministarstva od početka provođenja programa do danas su ostala nepromijenjena što u najvećem dijelu čini poteškoće pri financiranju troškova prijevoza kombi vozila - gorivo, a koje je zbog neimanja javnog prijevoza jedna od najznačajnijih potreba korisnicima. U završnom upitniku koji je ispunilo gotovo svih  250 korisnika, a kojemu je za cilj dati saznanje ministarstvu, a i nama kao provoditeljima programa o uslugama s kojima su korisnici zadovoljni, koje treba poboljšati i unaprijediti. Tako se preko 90 % korisnika izjasnilo za još većim potrebama prijevoza kao i češćim  uslugama medicinske sestre - želeći i poistovjećivajući istu kao patronažnu sestru što izričito u programu piše da ista to nije.

Povod sastanka je bio predaja Završnog godišnjeg  izvješća ministarstvu, aktivnosti koje treba nastojati poboljšati kao i ukazivanje na rješavanje problema koje je potrebno rješavati odmah pri njihovom nastanku .

Cilj ovog Programa  je ostanak starijih ljudi što duže u svojim domovima, poboljšanje kvalitete njihova života,  uključivanje što većeg broja volontera kroz aktivnosti koje se provode, te suradnja sa ustanovama i udrugama koje djeluju na području općine.