Jasenovac

°C

Osnovana Udruga branitelja Općine Jasenovac

Osnovana Udruga branitelja Općine Jasenovac

Novosti

Udruga branitelja Općine Jasenovac osnovana je na osnivačkoj skupštini održanoj 9. veljače 2017.godine u prizemnim prostorijama Općine Jasenovac s početkom u 18,00 sati kao samostalna udruga branitelja Općine Jasenovac.

Osnivanje skupštine pripremio je Inicijativni odbor. Cilj udruge je okupljanje svih branitelja koji su sudjelovali u Domovinskom ratu  koji je području Općine Jasenovac omogućio oslobađanje privremeno okupiranih područja. Općina Jasenovac  najvjerojatnije je jedina Općina u Republici Hrvatskoj koja je oslobađana u dvije VRO „Bljesak“ i „Oluja“.   Gotovo svi stanovnici Općine Jasenovac koji su po godinama bili sposobni  bili su sudionici u Domovinskom ratu  ,većina u oslobađanju svojih okupiranih područja u raznim postrojbama i vidovima  obrane.

Nakon Usvajanja Dnevnog reda, Izbora radnih tijela skupštine, Statuta, Poslovnika, izabrana su  i  sva tijela udruge. Za predsjednika udruge jednoglasno je izabran Darko Đilas. Usvojen je Plan i program rada udruge.

Kao što je istaknuo predsjednik udruge cilj udruge je  njegovanje tekovina i vrijednosti domovinskog rata, druženje, međusobna pomoć, obilježavanje obljetnica  i manifestacija, zajedništvo ,a ne razdvajanje, podsjetivši na zajedništvo iz 1991. godine.

Osnivačkoj skupštini nazočila je i Općinska načelnica Marija Mačković i predsjednik Općinskog vijeća Zoran Prpić.