Jasenovac

°C

Otvaranje obnovljenog Pučko-vatrogasnog doma u Puskoj

Otvaranje obnovljenog Pučko-vatrogasnog doma u Puskoj

Gospodarstvo

Povodom blagdana Dana državnosti RH koji se od 2001. godine u RH slavi 25. lipnja  i blagdana  Ivanja , zaštitnika naselja Puska u kojoj je i istoimena kapelica,  u Puskoj je u prigodi tih blagdana  upriličena svečanost otvorenja  obnovljenog Pučko-vatrogasnog doma , odnosno doma u kojem je izvršena potpuna rekonstrukcija sa proširenjem sadržaja doma s početkom u 19,00 sati.

U obnovljeni dom  uloženo je do sada oko 1.000.000,00 kn. Dom je blagoslovio domaći župnik Mario Cimbal nakon što su ga rezanjem vrpce otvorili općinska načelnica Marija Mačković i predsjednik DVD Puska Danijel Kušan.

U toj prigodi proslavljena je i 80. obljetnica rada i djelovanja Dobrovoljnog vatrogasnog društva  Puska koje je tom prigodom podijelilo i zahvalnice svojim članovima.

U naselju Puska  od značajnijih investicija do sada je asfaltirano 4,5 km makadam ceste kroz naselje, dovedena je voda, obnovljena javna rasvjeta, izgrađene svlačionice, nogometno igralište, obnovljena kapelica , izrađena potrebna dokumentacija za izgradnju mrtvačnice u tom naselju u svom govoru istaknula je Općinska načelnica Marija Mačković.

Naselje Puska danas broji oko 300 stanovnika odnosno po popisu iz 2011. 293 stanovnika i drugo je naselje po veličini u općini, specifično naselje sa dosta mladih , u kojemu je i Područna škola i sa dosta  aktivnosti i kojima je itekako potreban ovakav prostor.

Osim općinske načelnice  na zajedničkoj svečanoj sjednici obratili su se domaćin predsjednik DVD Puska Danijel Kušan, predsjednik  Vatrogasne zajednice Općine Jasenovac Zoran Prpić  koji je i predsjednik Općinskog vijeća.

Vezano uz vatrogastvo djelatnost od interesa za RH kako piše u Zakonu o vatrogastvu,  a u stvarnosti je to djelatnost u kojoj najveću obvezu ima općina , učinjeno je dosta kako je istaknuto u govorima ali još uvijek je potrebno opreme ali i kombi vozila jer sva vatrogasna vozila su stara i dotrajala.

Svečanost su svojim nastupom uveličali članovi Udruge za očuvanje kulturne baštine Jasenovac.

Svečanost je  upriličena povodom Dana državnosti, tj novije hrvatske povijesti od koje je prošlo više od 20 godina i čiji smo i mi sudionici tj. i mi smo dio novije hrvatske povijesti, što svojim radom i zalaganjem nastojimo dokazati.