Jasenovac

°C

Potpisan Ugovor o realizaciji projekta „Zaželi“

Potpisan Ugovor o realizaciji projekta „Zaželi“

Novosti

U petak 1. prosinca 2017. Godine općinska načelnica Marija Mačković sudjelovala je na svečanom potpisivanju Ugovora projekta –„Zaželi“-program zapošljavanja žena u Osijeku.

Ugovor su uručili predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministar rada i  mirovinskog sustava Marko Pavić.

Ukupna vrijednost projekt iznosi 4.327.542,87 kn i financiran je 100 % sredstvima EU iz Europskog socijalnog fonda.

Radi smanjenja nezaposlenosti na svom području Općina Jasenovac prijavila je projekt zapošljavanja žena u lokalnoj zajednici na program “ZAŽELI!  - Program zapošljavanja žena”, koji se financira europskim sredstvima preko Operativnog programa “Učinkoviti ljudski potencijali 2014.- 2020.”. Prijavu je Općini Jasenovac pomogla pripremiti  SI-MO-RA razvojna agencija SMŽ , a partneri na projektu zapošljavanja žena su Hrvatski zavod za zapošljavanje - Područni ured  Kutina  i Centar za socijalnu skrb  Novska, koji će pomoći u identifikaciji i odabiru ciljnih skupina i krajnjih korisnika projekta.

Ministarstvo rada i mirovinskog sustava 14. studenog 2017.g. donijelo je Odluku o financiranju kojom su Općini Jasenovac odobrena bespovratna sredstva u iznosu od 4.327.542,87 kn za projekt pod nazivom „ Radim, pomažem, učim“. 

 

Projekt će trajati 30 mjeseci. Jedna od aktivnosti projekta je zapošljavanje na 24 mjeseca 25 teže zapošljivih žena sa područja Općine Jasenovac sa najviše završenom srednjom stručnom spremom, te žene iz ostalih ranjivih skupina. koje će skrbiti o minimalno  100 starijih osoba. Dodatna vrijednost projekta je obvezno osposobljavanje 25 zaposlenih žena za zanimanja koja su prema evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje deficitarna, te će samim time biti konkurentnije na tržištu rada nakon završetka provedbe projekta. Našim projektom predviđeno je obvezno osposobljavanje za kuharice, gerontodomaćice, te tečaj stranog jezika i pisanje poslovnog plana.  

Usluge koje su prema ovom Programu dostupne starijim osobama i osobama u potrebi usmjerene su na : dostava namirnica, lijekova, čišćenje domaćinstva i okućnica, pomoć pri posredovanju  s institucijama, pomoć pri kuhanju, pranju, plaćanju računa,, te usluge uređenja okućnice i pripreme ogriievnog drveta., kućni poslovi , osobna higijena i osnovna zdravstvena skrb, psihosocijalna podrška te posredovanje u ostvarivanju različitih prava. Usluge su prilagođene uočenim potrebama starijih osoba, invalidnim osobama , te osobama u potrebi.