Jasenovac

°C

PROSLAVA 130. GODIŠNJICE DOBROVOLJNOG VATROGASNOG DRUŠTVA JASENOVAC

PROSLAVA 130. GODIŠNJICE DOBROVOLJNOG VATROGASNOG DRUŠTVA JASENOVAC

Arhiva novosti

Dana 15.10.2011., subota, s početkom u 14.00 sati započela je proslava 130. godišnjice Dobrovoljnog vatrogasnog društva Jasenovac okupljanjem gostiju u prostorijama Dnevnog boravka, od kud su se gosti uputili na Svetu Misu u crkvu Uznesenja BDM i Sv. Nikole. Svečana sjednica je započela u 15.00 sati u pučkom domu Općine Jasenovac.

Prisutne je pozdravio predsjednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva Jasenovac gosp. Nikola Damjanković, te je podnio izvješće o radu Društva u proteklih 130. godina. Također, podijelio je zahvalnice najstarijim članovima Dobrovoljnog vatrogasnog društva Jasenovac Matiji Jurić, Rajku Milović, Petru Kotur i Pavlu Šepović.  

Nakon  predsjednika DVD-a Jasenovac, goste je pozdravio predsjednik Vatrogasne zajednice Općine Jasenovac, gosp. Zoran Prpić, te je podijelio brončane medalje i plamenice zaslužnim vatrogascima. Brončane medalje su dobili predsjednik Vatrogasne zajednice Općine Jasenovac Zoran Prpić i Zoran Milović, a brončane plamenice Nikola Pirija i Mladen Ruf.  

Prisutne je pozdravila i zahvalila na pomoći načelnica Općine Jasenovac Marija Mačković. 

Također, treba navesti direktora Vatroprometa gosp. Nenada Radojčić koji se je okupljenima obratio u ime svih prisutnih dobrovoljnih vatrogasnih društava. 

Nakon toga, dopredsjednik Vatrogasne zajednice Sisačko-moslavačke županije Željko Uzel je podijelio srebrne medalje i plamenice zaslužnim vatrogascima DVD-a Jasenovac. Srebrne medalje su dobili predsjednik DVD-a Jasenovac Nikola Damjanković, Milan Dragić, Stjepan Cicak i Mirjana Jugović, a plamenice Vojislav Kajkut, Marko Dragić, Ivan Crnadak, Željko Dragić i Boro Egredžija.

Treba naglasiti da je počasni predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice gosp. Teodor Fricki, nakon što je pozdravio prisutne, dodijelio povelju Đure Deželića DVD-u Jasenovac kao najveće priznanje koje Hrvatska vatrogasna zajednica dodjeljuje dobrovoljnim vatrogasnim društvima. 

Prisutne je zatim pozdravio saborski zastupnik Stjepan Fiolić koji je bio i pokrovitelj proslave, a zatim su predsjednik DVD-a Jasenovac  Nikola Damjanković i zapovjednik Mato Prpić podijelili prigodne poklone gostima. Svečana sjednica je zatvorena nastupom Udruge za očuvanje kulturne baštine.

Proslava se zatim preselila na nogometno igralište, gdje je Dobrovoljno vatrogasno društvo Črnomerec izvelo pokaznu vježbu, a nastavljena je večerom u pučkom domu gdje je okupljene zabavljao tamburaški sastav «20 do asa» iz Košutarice.

 Popis gostiju:
 1. Pokrovitelj saborski zastupnik Stjepan Fiolić;
 2. Načelnica općine Jasenovac Marija Mačković;
 3. Predsjednik Općinskog vijeća općine Jasenovac Zoran Prpić;
 4. Počasni predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Teodor Fricki;
 5. Dopredsjednik Vatrogasne zajednice Sisačko-moslavačke županije Željko Uzel;
 6. Direktor Vatroprometa Nenad Radojčić;
 7. Ravnatelj javne ustanove Park prirode Lonjsko polje Goran Gugić;
 8. Dopisnik vatrogasnog „Vjesnika“ Veljko Đurić;
 9. DVD Črnomerec;
 10. DVD Staza;
 11. DVD Drenov Bok;
 12. DVD Nova Gradiška;
 13. DVD Košutarica;
 14. DVD Topusko;
 15. DVD Stara Subotska;
 16. DVD Kozarice;
 17. DVD Bročice;
 18. DVD Husain;
 19. DVD Topolovac;
 20. IDVD Petrokemija Kutina;
 21. DVD Brestača;
 22. DVD Tanac;
 23. DVD SIgetac;
 24. DVD Plesmo;
 25. DVD Puska;
 26. DVD Hrvatska Dubica;
 27. Ribolovno društvo „JEZ“ Jasenovac.