Jasenovac

°C

Sveti Nikola podijelio darove

Sveti Nikola podijelio darove

Općina

Tradicionalno kao i svake godine pod pokroviteljstvom Općine Jasenovac, u organizaciji Turističke zajednice općine Jasenovac i Narodne knjižnice i čitaonice Jasenovac, a povodom blagdana Svetog Nikole zaštitnika Župe Jasenovac, u srijedu (6. prosinca 2017.) Sveti Nikola je dočekao djecu i podijelio darove u Pučkom domu u Jasenovcu. Po tradiciji u pratnji mu je bio i krampus.

Prije podjele darova izvedena je predstava "Crvenkapicina blagdanska želja" u izvođenju Kazališne družine Ivana Brlić Mažuranić iz Slavonskog Broda. Izvrsnom predstavom za djecu, prilagođenoj blagdanskom vremenu, Sveti Nikola, krampus, Crvenkapica i vuk su zabavili okupljenu djecu.

Darovi su podijeljeni djeci do 8. razreda s područja Općine Jasenovac i naselja Plesmo, ukupno 220 darova. Prema narodnom vjerovanju Sveti Nikola zaštitnik je pomoraca, djece, siromaha, studenata, ribara, pekara, putnika i trgovaca. poznat je kao svetac koji pomaže nevoljnima i širi vjeru.

Bez obzira na vrlo skromna proračunska sredstva, tradicija darivanja nije ni ove godine izostala, a traje već dvadeset godina.