Jasenovac

°C

 U Jasenovcu obilježen blagdan Velike Gospe

 U Jasenovcu obilježen blagdan Velike Gospe

Novosti

Služenjem Svetih misa u 11,00 i 19,00 sati obilježen je blagdan Velike Gospe u Jasenovcu.

Služenjem Svetih misa u 11,00  i 19,00 sati obilježen je blagdan Velike Gospe u Jasenovcu.

Središnju Svetu misu u 11,00 sati vodio je velečasni Đuro Cvitić župnik  iz Nove Kapele koji je po novom rasporedu biskupa Požeške Biskupije  određen za župnika Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije i Svetog Nikole u Jasenovcu, župe Svetog Antuna u Krapju i Župe Lonja .

Mnoštvo vjernika došlo se pokloniti Majci Božjoj koja se u Jasenovcu slavi od davnina i koju su mnogi stanovnici   predani u svojim nakanama i molitvama za pomoć kao i mnoštvo stanovnika iz okolnih naselja. Svi oni došli su  joj povjeriti svoje umnožene nevolje, među ostalima neimaštinu,  teret osobnih patnji , bolest i stradanja.  

Dio vjernika iz okolnih naselja pješačio je do Jasenovca. Ove godine po prvi put za Veliku Gospu kip Majke Božje zauzeo je središnje mjesto na Glavnom oltaru.

Prvi puta za obilježavanja blagdana Velike Gospe završeni su konzervatorsko-restauratorski radovi na Glavnom oltaru.  Glavni oltar se sastoji od  tri kata . Njegova visina iznosi 9,00 m a širina 7 m i 50 cm. Konzervatorsko restauratorske radove financiralo je Ministarstvo kulture kroz više od desetak godina.

Misno slavlje svojim pjevanjem uveličao je crkveni zbor.

U popodnevnim satima odigrana je nogometna utakmica. U obilježavanje Velike Gospe jedna od udruga koja se uključila u obilježavanje je i ribolovno društvo  «Jez» iz Jasenovaca. Isti su besplatno dijelili tradicionalne  riblje specijalitete.