Jasenovac

°C

Učenici OŠ Jasenovac posjetili svoju Općinu

Učenici OŠ Jasenovac posjetili svoju Općinu

Novosti

Građanski odgoj (izvanučionična nastava) dio je nastavnog programa koji se provodi u hrvatskim školama. U sklopu nastave Građanskog odgoja učenici razredne nastave OŠ Jasenovac s učiteljicama su u petak, 11.svibnja 2018., posjetili Općinu Jasenovac.

U vijećnici Općine Jasenovac srdačno ih je ugostila načelnica Marija Mačković koja im je objasnila svrhu i ulogu jedinica lokalne samouprave, te je zatim odgovarala na pitanja učenika. Građanski odgoj je uveden u osnovnoškolsko obrazovanje radi osposobljavanja učenika za aktivno i učinkovito obavljanje građanske uloge. To, između ostaloga, podrazumijeva razvoj demokratske svijesti učenika, ali i poticanje njihova aktivnog i učinkovitog sudjelovanja u razvoju demokratskih odnosa u školi, lokalnoj zajednici i društvu u cjelini s osloncem na načela ljudskog dostojanstva, demokracije, pravde i mirotvorstva.

Nakon posjeta Općini Jasenovac, učenici razredne nastave su obišli Vatrogasni dom Dobrovoljnog vatrogasnog društva Jasenovac u okviru obilježavanja Mjeseca zaštite od požara. Članovi Dobrovoljnog društva Jasenovaca pokazali su im vatrogasnu opremu i objasnili njezinu namjenu. Vatrogasci su educirali djecu što činiti u slučaju požara i kako se zaštititi. U Hrvatskoj se mjesec svibanj obilježava kao Mjesec zaštite od požara, a 4. svibnja, na Florijanovo, obilježava se Dan vatrogastva.