Jasenovac

°C

OBILJEŽEN BLAGDAN TIJELOVA

OBILJEŽEN BLAGDAN TIJELOVA

Novosti

Krščani diljem svijeta proslavili su blagdan Tijelova koji se među ostalim, obilježava tijelovskim procesijama.

Prva Tijelovska procesija  održana je u Kölnu sedamdesetih godina 13. stoljeća. Taj običaj se u 14. st. raširio po mnogim katoličkim zemljama. U procesiji svećenik u monstranci (pokaznici) nosi posvećenu hostiju, dok puk pjeva, moli i nosi cvijeće.

Tijelovska procesija upriličena je u Jasenovcu u Župi Uznesenja Blažene Djevice Marije i sv. Nikole. Nakon misnog slavlja koje je služio mjesni župnik, velečasni Pejo Oršolić, uslijedila je tradicionalna tijelovska procesija s Presvetim Oltarskim Sakramentom oko crkve. Četiri sjenice oko crkve  koje su uredili vjernici koji pripadaju Župi Jasenovac bile su mjesta molitve u procesiji. Misno slavlje i procesiju svojim pjevanjem uveličao je crkveni zbor. Po starom običaju cvijeće sa ukrašenih sjenica vjernici su ponijeli svojim kućama. 

Tijelovo se u dijelu hrvatskog naroda naziva i Brašančevo. Dolazi od riječi brašno. U starocrkvenoslavenskom, kako navodi Petar Skok u svom Etimologijskom rječniku, brašno je značilo “jelo”. Brašančevo je tako poimeničen pridjev od deminutiva brašance u značenju hostije, euharistijskoga kruha (brašnovati = pričestiti se).

Tijelovo kao posebni blagdan posvećen slavljenju Presvetog Oltarskog Sakramenta (euharistije nastale na Veliki četvrtak) nastao je u 13. stoljeću, a na cijelo se zapadno kršćanstvo proširio tek u 14. stoljeću.