Jasenovac

°C

Obilježena 22. obljetnica VRO „Oluja“, Dan pobjede i Domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

Obilježena 22. obljetnica VRO „Oluja“, Dan pobjede i Domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

Novosti

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen obilježju za sve hrvatske branitelje u parku u Jasenovcu 5. kolovoza u 9,00 sati odana je počast svim poginulim braniteljima u VRO „Oluja“.

Vijence su položila izaslanstva Udruge branitelja Općine Jasenovac, izaslanstva udruga proizašlih iz Domovinskog rata, predstavnici Općine Jasenovac , predstavnici policije,  roditelji i rodbina poginulih branitelja, vatrogasci i  osobno sami mještani.

 

U ime Udruge branitelja Općine Jasenovac kratko se obratio predsjednik Darko Đilas. U ime Općine Jasenovac nazočne je pozdravila  općinska načelnica Marija Mačković. Naglasivši kako su u ovoj operaciji oslobođena prekosavska naselja Uštica, Višnjica i Tanac i da je Općina Jasenovac jedina općina  čije je područje oslobađano u „Bljesku“ i „Oluji“. Zahvalila je svima nazočnima na dolasku na obilježavanje ove obljetnice, zahvalila je svim braniteljima  koji su sudjelovali u sklopu 125. Domobranske pukovnije Novska u obrani svojih domova i pozvala ih na jedinstvo u izgradnji boljeg i kvalitetnijeg života na dobrobit svih stanovnika  . Čestitala im je 22. obljetnicu VRO „Oluja“, Dan pobjede i Dan Domovinske zahvalnosti kao i Dan hrvatskih branitelja.

Molitvu kod spomen obilježja predvodio je Župnik Đuro Cvitić.

Tradicionalno kao i svake godine svi nazočni uputili su se u prekosavska naselja Ušticu, Višnjicu i Tanac kako bi odali počast poginulim braniteljima na mjestu njihove pogibije paljenjem svijeća i molitvom.

Svetu misu u 11,00 sati u kapeli Sv. Jurja u Uštici  za sve branitelje i za domovinu služio je župnik Đuro Cvitić .

Misno slavlje svojim pjevanjem uveličao je crkveni zbor Župe UBDM i sv. Nikole Jasenovac.

Poslije mise nastavljeno je zajedničko slavlje svih sudionika  u Uštici. Bila je to prigoda da se vrate sjećanja na dane prije 22 godine i da se prijatelji nakon više godina prisjete tih slavnih dana.