Jasenovac

°C

Svečana akademija u povodu obilježavanja dana Općine Jasenovac i 22. obljetnica Vojno-redarstvene operacije „Bljesak“

Svečana akademija u povodu obilježavanja dana Općine Jasenovac i 22. obljetnica Vojno-redarstvene operacije „Bljesak“

Novosti

Polaganjem vijenaca i odavanjem počasti poginulim hrvatskim braniteljima kod spomenika u jasenovačkom parku 30.4.2017.(nedjelja) započelo je svečano obilježavanje Dana Općine Jasenovac i 22. obljetnice Vojno-redarstvene operacije „Bljesak“.

Počast je odana i poginulom pukovniku hrvatske vojske Ivici Čaji koji je poginuo već u oslobođenom Jasenovcu.

Obilježavanje je nastavljeno Svečanom akademijom u Pučkom domu Jasenovac kojoj su uz domaćina načelnicu Općine Jasenovac Mariju Mačković prisustvovali članovi  Udruge branitelja Općine Jasenovac,  predstavnici Udruga proizašlih iz domovinskog rata Grada Novska koje su zajedničke udruge i za područje Općine Jasenovac , hrvatski branitelji, rodbina poginulih hrvatskih branitelja, predstavnik Ministarstva unutarnjih poslova i Policijske uprave Sisačko moslavačke, načelnik policijske postaje Novska Jure Klišanin, Udruga roditelja poginulih branitelja, saborska zastupnica Željka Josić, pomoćnik ministra znanosti i obrazovanja Tomislav Sokol,  predsjednica županijske skupštine Ivanka Roksandić,  župan Ivo Žinić sa suradnicima,    vatrogasci VZOJ,  vijećnici Općine Jasenovac iz saziva 2013.-2017., predstavnici ustanova i udruga s područja Općine Jasenovac, predstavnici općina i gradova SMŽ te stanovnici Općine Jasenovac.

Nakon himne  koju je otpjevao zbor OŠ Jasenovac i minute šutnje nazočnima se obratio predsjednik Udruge branitelja Općine Jasenovac Darko Đilas.  Načelnica Marija Mačković, u svom prigodnom    obraćanju okupljenima istaknula kako je čast biti načelnikom, ali i velika obveza, te da će se samo obnovom i stvaranjem preduvjeta razvoja gospodarstva i radnih mjesta odužiti svima onima koji su dali svoje živote za oslobođenje Općine Jasenovac. Kratko se osvrnula i na realizirane projekte, kandidirane projekte vezane uz komunalnu i prometnu infrastrukturu na Fondove EU (  vodovod Jasenovac, stara cesta, reciklažno dvorište, državna cesta Trebež-Jasenovac), te pripremljene projekte.

Župan Ivo Žinić obraćajući nazočnima  istaknuo je dobru suradnju sa općinom Jasenovac ne samo u mandatu Župana već kao i čelnik Ministarstva  nadležnog za obnovu i razvoj kroz čitav niz godina. „Zapažen je rad općine Jasenovac od 1995. godine do današnjeg dama kroz čitav niz određenih , kandidiranih i  pripremljenih projekata „. Izjavio je Župan Ivo Žinić. Također je zaželio svima stanovnicima Dan općine i 22. Obljetnicu VRO „Bljesak“.

Zahvalila je svima na dosadašnjoj potpori i  dobronamjernim primjedbama svojih stanovnika.

Nakon obraćanja okupljenima načelnica je podijelila prigodne poklone vijećnicima iz prošlog mandata. Također je uručena zahvalnica i poklon Marini Tomić, članici JAK-a, koja svojim uspjesima na sportskim terenima uspješno predstavlja i promiče  Općinu Jasenovac.

Zahvalila je svim svojim suradnicima , javnim ustanovama, ministarstvima i svim svojim stanovnicima na prijedlozima i dobronamjernim primjedbama.

 Svečanu akademiju povodom obilježavanja dana Općine Jasenovac i 22. obljetnice Vojno-redarstvene operacije „Bljesak“ uveličali su svojim nastupima zbor Osnovne škole Jasenovac i Udruga za očuvanje kulturne baštine Jasenovac.

Općina Jasenovac je konstituirana još u progonstvu 1993. godine, a oslobađanjem dijela okupiranih naselja u akciji Bljesak 1.5.1995. godine, započeo je povratak stanovništva, obnova domova i uništene infrastrukture, te je zbog toga taj datum izabran za dan Općine Jasenovac.