Jasenovac

°C

Ugroženo područje obišao i premijer Plenković

Ugroženo područje obišao i premijer Plenković

Novosti

Jasenovačka Posavina danima se bori sa visokim vodostaj koji je tijekom ponedjeljka narastao do najviše do sada zabilježene visine od 928. Na obrani naselja i cijelog sustava obrane od poplave sudjeluju sve raspoložive službe zaštite, od pripadnika Hrvatske vojske, DSZS, vatrogasaca, HGSS, djelatnika Hrvatskih voda , Hrvatskih šuma i Vodoprivrede, uključeni su i mještani, Crveni križ i djelatnici policije.

Vodostaje se prati iz sata u sat, a u Jasenovcu svakodnevno zasjeda Stožer za obranu od poplave Sisačko-moslavačke županije , a i Stožer Općine Jasenovac.


Sjednici u ponedjeljak 19.ožujka 2018. nazočio je i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić i zamjenik načelnika Glavnog stožera OS RH general-pukovnik Drago Matanović sa suradnicima.


Uz navedene, sjednici Stožera civilne zaštite nazočili su i posebni savjetnik ministra obrane Božo Kožul, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske brigadni general Siniša Jurković, župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić, načelnica Jasenovca Marija Mačković, predstavnici Državne uprave za zaštitu i spašavanje Hrvatskih vodaHrvatske gorske službe za spašavanjeHrvatskog crvenog križa i Hrvatskih voda.


Župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić izvijestio je o stanju na terenu,  istaknuvši kako je situacija vrlo ozbiljna.

Nakon završetka sjednice obišli su poplavljena područja i pripadnike Hrvatske vojske na podizanju nasipa u naselju Uštica i na punjenju vreća s pijeskom.


Premijer Plenković zahvalio se svim službama angažiranim u obrani od poplave na požrtvovnosti.

– Ovdje se pokazuje da je sustav Domovinske sigurnosti podignut na višu razinu te da zajednički angažman na lokalnoj razini i angažman Vlade nastoji maksimalno pomoći ljudima i smanjiti štete koje nastaju od posljedica visokih voda nastalih zbog kiše i snijega. Nastavit ćemo ovako, zahvaljujem svima i drago mi je da nema poplavljenih kuća – rekao je Plenković,dodavši da će Vlada i dalje nastaviti ulagati u obnovu nasipa uz rijeku Savu, te da je to proces koji se radi generacijama

Kako je rekao zapovjednik Hrvatske kopnene vojske, brigadni general Siniša Jurković, na terenu je angažirano 220 vojnika na dvije lokacije, na cesti kod naselja Brezovica i na izgradnji zečjih nasipa u naselju Uštica, a Hrvatska vojska pored već jednog amfibijskog vozila u pripremi ima još jedno kao i pet čamaca i drugu mehanizaciju i  tristotinjak vojnika.


Među službama na terenu aktivni su i djelatnici Hrvatskog crvenog križa, a izvršni predsjednik, Robert Markt, kazao nam je “činimo sve kako bi ova prirodna nepogoda imala što manje posljedica”. Na svim područjima koja su zahvaćena poplavama, uz djelatnike Crvenog križa, uključeni su i brojni volonteri. Markt dodaje i kako su u pripravnosti i isušivači prostorija nakon što prođe vodena opasnost.