Dani europske baštine u Krapju selu graditeljske baštine

Općina Jasenovac u suradnji s Turistička zajednica općine Jasenovac i Parkom prirode Lonjsko polje obilježilo je u subotu 21. rujna u Krapju dane Europske baštine.

Ovogodišnju manifestaciju svečano je otvorila i pozdravila načelnica Općine Jasenovac i Saborska zastupnica Marija Mačković, a pozdravima se pridružio Ivo Žinić, župan Sisačko-moslavačke županije te predstavnica Ministarstva kulture Anuška Deranja Crnokić.

Program obilježavanja započeo je natjecanjem djece u sportskom ribolovu „Lov ribe na plovak“ na rijeci Strug, i otvaranjem izložbe fotografija Hrvatskog fotosaveza o Lonjskom polju i radionice „Baština Lonjskog polja“.

U kulturno umjetničkom programu nastupila su kulturno umjetnička društva „Češka beseda“ iz Lipovljana, „Mijo Stuparić „ iz Velike Ludine, učenici Osnovne škole Jasenovac – Područne škole Puska i ženska pjevačka skupina „Đurđice“ iz Novske.

U bogatom programu mogla su se vidjeti starinska vatrogasna oprema Dobrovoljnog vatrogasnog društva Krapje, izložba etno zbirke Palaić, štandovi tradicijskih zanata, alata, suvenira i ekoloških proizvoda te oldtimer automobile i traktore. Organizirana je i likovna kolonija Društva likovnih autora Novska – Dlan.

Posjetitelje je tijekom dana u razgledavanje sela vozio oldtimer traktor „Krapec“, mnogi su se odlučili i na plovidbu brodom i solarnim čamcem po rijeci Savi, a organizirano je bilo i jahanje konja.

Za sve posjetitelje organizirano je besplatni lovački gulaš i riblji fiš paprikaš koje su pripremili lovačka društva „Posavski lovac“ iz Krapja, „Patak“ iz Jasenovca, „Lonjsko polje“ iz Mužilovčice, „Srnjak“ iz Lipovljana, „Jelen“ iz Hrvatske Dubice i „Staza iz Staze i Športsko ribolovno društvo „Jez“ iz Jasenovca.

Zabavni dio programa za posjetitelje započeo je sa nastupom tamburaškog sastava „Sitni sati“ iz Jasenovca, pop rock sastavom „4 Town – stara škola“, te noćnim koncertom tamburaškog sastava „Gospodari tambura“.

Dani europske baštine održavaju se svake godine u mjesecu rujnu, a svrha im je predstaviti kulturnu raznolikost i bogato nasljeđe življenja, te upozoriti na potrebu zaštite i očuvanja te baštine. U Krapju, selu graditeljske baštine, od propadanja sačuvane su mnoge drvene kuće, koje su karakteristične za život u jasenovačkoj posavini.