ODRŽANA ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJEKTA “DOVRŠETAK IZGRADNJE INFRASTRUKTURE I MODERNIZACIJA PRISTUPNE CESTE ZA OTVARANJE NOVIH RADNIH MJESTA U JASENOVCU

Završna konferencija projekta “Dovršetak izgradnje infrastrukture i modernizacija pristupne ceste za otvaranje novih radnih mjesta u Jasenovcu”, financiranog sredstvima EU unutar programa IPA IIIC – BRI Bespovratna sredstva za poslovnu infrastrukturu, održana je u Jasenovcu u petak, 13. rujna 2013. godine.

 

Projekt je , u listopadu 2010. godine, Općina Jasenovac kao nositelj kandidirala, zajedno s partnerom Razvojnom agencijom Sisačko-moslavačke županije SI-MO-RA d.o.o.,  i Poljoprivrednom zadrugom Sava Jasenovac, suradnikom na projektu.

 

Provedba je započela 15. veljače 2012. godine i trajala je 19 mjeseci, odnosno do 14. rujna 2013. godine.

 

Svečanosti na kojoj je obilježen završetak jednog od najvećih i najvažnijih ulaganja jedinice lokalne samouprave i fonda EU,  prisustvovali su uz domaćina, načelnicu Općine Jasenovac Mariju Mačković, direktor Razvojne agencije Sisačko-moslavačke županije SI-MO-RA d.o.o. Pejo Trgovčević, upraviteljica Poljoprivredne zadruge Sava Jasenovac Julka Đilas, zamjenik sisačko-moslavačke županice Zdenko Vahovec, gradonačelnik Novske Vlado Klasan, načelnik Općine Lipovljani Mario Ribar, načelnik Općine Hrvatska Dubica Tomislav Mateljak, Nevio Srzić iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, Nikolina Tkalčec iz Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU, potpredsjednici Općinskog vijeća Općine Jasenovac Eva Đurić i Dubravko Bradašić, gospodarstvenici, predstavnici izvođača radova i medija, te mnogi drugi gosti.

 

Konferencija je započela himnom Republike Hrvatske u izvođenju Jasminke Dragić, a zatim je moderatorica Tanja Šimičić pozvala načelnicu Mariju Mačković da se obrati okupljenima. 

 

„Ovo je bio vrlo zahtjevan posao, zato zahvaljujem svim partnerima koji su pridonijeli realizaciji projekta. Svi smo stekli nova iskustva„ rekla je načelnica Općine i koordinatorica projekta i upoznala nazočne s članovima Upravnog vijeća projekta i Projektnog tima.

 

Upravno vijeće projekta čine predstavnik Općine Jasenovac, nositelja projekta, Zoran Prpić, predsjednik Općinskog vijeća Općine Jasenovac, predstavnik Razvojne agencije SMŽ, partnera na projektu, direktor Pejo Trgovčević i predstavnik Poljoprivredne zadruge Sava Jasenovac, suradnika na projektu, upraviteljica Julka Đilas.

 

Projektni tim sastavljen je od predstavnika Općine Jasenovac i Razvojne agencije, a njegovi članovi su: Anamarija Vulić Kovjanić, voditeljica projekta, Marija Mačković, koordinator projekta, Vesna Tomaz i Kristina Božić, tehnički asistenti na projektu, Zoran Milović, projektni asistent, Biljana Dragić, računovođa projekta, te Lahorka Mijadžiković, administrator projekta. 

 

„Nama koji se nalazimo na području posebne državne skrbi ovaj je projekt važan zbog toga što stvara uvjete za novo zapošljavanje, zbog zaštite okoliša ali ponajviše zbog toga što omogućuje ostanak stanovništva. Imamo odličan geostrateški, osobito prometni položaj, prije nekoliko godina država nam je darovala 20 hektara zemljišta, mi smo donijeli prostorni plan. Sada imamo Poljoprivredno-industrijsku zonu u koju smo već uložili nešto više od pet milijuna kuna. U njoj trenutačno posluju četiri gospodarska subjekta s ukupno 70 radnika, a velik je broj zainteresiranih poduzetnika. U bazi Razvojne agencije imamo čitav niz projekata pa, očekujući i dalje dobru suradnju, vjerujem da ćemo ih i realizirati„ , objasnila je načelnica Marija Mačković.                                                                             

 

 „Uspješna realizacija ovog projekta primjer je dobre suradnje Općine Jasenovac i Razvojne agencije. Ujedno je primjer i svima nama koji pokazuje što se može postići suradnjom i međusobnim pomaganjem. Moja misija, kao novog direktora Društva, je da sve općine i gradovi na području naše Županije Razvojnu agenciju prepoznaju i dožive kao svoju„, istaknuo je direktor  Pejo Trgovčević i stanovnicima Jasenovca zaželio da što prije popune Poljoprivredno-industrijsku zonu.

 

Zahvaljujući i čestitajući svim sudionicima projekta, zamjenik županice apostrofirao je njegov značaj za cjelokupan gospodarski razvoj lokalne i regionalne zajednice. „Imamo potencijale i projekte koji se uz ovako kvalitetan pristup mogu uspješno ostvariti. Županija je do sada aplicirala 85 projekata vrijednih 95 milijuna eura, a u bazi županijske Razvojne agencije spremno je 107 projekata za povlačenje milijardu eura iz fondova EU „, naglasio je Vahovec, izrazivši nadu kako će poduzetnici brzo prepoznati kvalitetu i sve prednosti jasenovačke poslovne zone.

 

Voditeljica projekta Anamarija Vulić Kovjanić predstavila je rezultate provedbe projekta:

 

–           Uspostavljena je organizacijska i upravljačka struktura projekta

 

–           Zavšeni su infrastrukturni radovi:

 

a)      modernizacija pristupne ceste u dužini od 3.800 m, 

 

b)      izgradnja ceste u Zoni u dužini od 648,59 m, 

 

c)      izgradnja vodoopskrbnog sustava u dužini od 730,66 m, 

 

d)     izgradnja sustava odvodnje otpadnih voda u dužini od 364,94 m, 

 

e)      izgradnja sustava oborinskih voda u dužini od 452,61 m,

 

f)       izgradnja elektroopskrbne niskonaponske mreže u dužini od 200 m,

 

g)      izgradnja telekomunikacijske mreže u dužini od 1.100 m, 

 

h)      izgradnja sustava javne rasvjete u dužini od 900 m,

 

–           Opremljen je prostor Info točke za poduzetnike u Jasenovcu za potrebe pružanja savjetodavno-informativnih usluga i održanje edukativnih radionica ;

 

–           Provedene su edukativne aktivnosti s ciljem jačanja ljudskih potencijala i kreiranja pogodnog investicijskog okruženja:

 

a)      Edukativni segment „Žene u poduzetništvu” (održano 6 poludnevnih radionica i 1 dvodnevna radionica              „Ljekovito bilje budućnost poljoprivredne proizvodnje”)

 

b)      Edukacija za poduzetnike (održane 4 radionice Modul 1 i 4 radionice Modul 2),

 

c)      Edukacija za upravljanje Zonom i privlačenje investicija (održane 1 dvodnevna radionica i 2                            jednodnevne radionice) ;

 

d)     Izađena je Marketing strategija privlačenja ulaganja u Sisačko-moslavačku županiju

 

Kontinuirano su provođene aktivnosti promocije i informiranja o projektu:

 

a)      Održane su 2 tiskovne konferencije,

 

b)      Emitirani su radio jinglovi i 3 polusatne radio emisije na lokalnim radio postajama Novska i Quirinus,

 

c)      Kreirana je web stranica projekta kao nadogradnja postojeće web stranice Općine Jasenovac koja se redovito  ažurira informacijama vezanim uz aktivnosti projekta,

 

d)      2 promotivna  billboarda postavljena su na izlazima s autoceste Novska i Popovača u trajanju od 12 mjeseci,

 

e)      Tiskani su i podjeljeni promotivni materijali projekta.

 

Nakon predstavljanja rezultata provedbe projekta domaćini i uzvanici razgledali su Poljoprivredno-industrijsku zonu Jasenovac, gdje je nakon riječi načelnice Marije Mačković, velečasni Đuro Cvitić blagoslovio prisutne, te sve one koji će uspješno poslovati u zoni. Svečanost je dvjema pjesmama uveličala pjevačka skupina Udruge za očuvanje kulturne baštine Jasenovac. 

 

U vijećnici Općine Jasenovac priređen je domjenak čime je i završena konferencija posvećena dovršetku provedbe projekta. 

Dokumenti

Prezentacija projekta

2.45 mb