Rekonstrukcija „Stare ceste“ u Jasenovcu, produžetak ulice Vladimira Nazora do spoja s D-47

Iz programa ruralnog razvoja-6,8 milijuna kuna bespovratnih sredstava za „staru cestu“ u Jasenovcu

Unapređenje infrastrukture znači unapređenje života stanovnika na selu, bolju međusobnu povezanost  i razvoj gospodarstva u uvodnim riječima ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić otvorio je potpisivanje Ugovora za jedinice lokalne samouprave  iz Programa ruralnog razvoja Mjera 7.2.2. – 8. svibnja 2018. godine u Zagrebu.

Ugovore u Zagrebu sa gradonačelnicima i načelnicima potpisala je  Matilda Copić, ravnateljica Agencije za plaćanje u poljoprivredi,  ribarstvu i ruralnom razvoju. S Potpisivanju ugovora nazočio je i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

 

U ime Općine Jasenovac Ugovor je potpisala općinska načelnica Marija Mačković i to u iznosu od 6.823.341,95 kn što čini 100 % prihvatljivih troškova projekta.

Sredstva su dobita za rekonstrukciju, modernizaciju tkz. „stare ceste“ u dužini od oko 4 km, a širine cca 6,5 m koja spaja poljoprivredno- industrijsku zonu u Jasenovcu sa izlaskom na državnu cestu 47 . Tim projektom skratit će se promet teškim kamionima sa zone  prema auto-putu, nastojat će se izbjeći  prometovanje teških kamiona kroz naselje i spriječiti uništavanje nerazvrstanih cesta, tim više što je potrebno krenuti s programom rekonstrukcije vodovoda naselja Jasenovac.

Po Ugovoru obveza je općine provesti postupak nabave u roku od 8 mjeseci od potpisa Ugovora i završiti projekt u roku 24 mjeseca što uključuje i uporabnu dozvolu.

Projekt je vrlo zahtjevan kao i rokovi. Mještani kao i svi ostali dobit će dodatni ulazak u naselje Jasenovac . Stara cesta je od postojanja naselja bila ulazak u Jasenovac od Novske i milioni kubika šljunka izvezeni su preko nje za gradnju auto-puta. Izgradnjom cestovnog mosta preko Save i ceste D-47 uz prugu i Spomen-područje cesta se  samo u ograničenim uvjetima koristila.