Službene internet stranice Općine Jasenovac

Obilježena 24. obljetnica VRO „Oluja“,Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

Oslobađanjem prekosavskih naselja cijelo područje Općine Jasenovac je oslobođena od privremene okupacije  neprijatelja 1991. godine. Općina Jasenovac je jedina općina u RH čije područje je oslobađano u dvije VRO „Bljesku“ i „Oluji“.

Obilježavanje je započelo 3.srpnja  Memorijalnim turnirom za poginule  hrvatske branitelje iz Uštice.  Na turniru su sudjelovali nogometni klubovi s područja Općine Jasenovac negdje zajedno u igri očevi i sinovi sudionici u obrambenom Domovinskom ratu. Sudionici su obišli i Spomen sobu hrvatskih branitelja u Jasenovcu.

  Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća 4. kolovoza ispred Spomenika Domovinskom ratu u centru naselja Jasenovac odana je počast svim poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima i civilima. Počast su odali branitelji Općine Jasenovac, roditelji , udovice , djeca i rodbina poginulih hrvatskih branitelja,  predstavnici  zajedničkih udruga iz Domovinskog rata Općine Jasenovac i Grada Novska : Udruga roditelja, udruga udovica, HVIDR-a Novska, Hrvatski časnički zbor, udruga branitelja Novska, Policijska postaja Novska ,općinski vijećnici, civilne udruge  s područja općine : vatrogasci, umirovljenici, udruga mladih, udruge iz kulture, predstavnici javnih poduzeća, djelatnici općine i stanovnici. Nakon molitve i  domoljubne pjesme koje su izveli članovi i članice Udruge za očuvanje kulturne baštine općinska načelnica Marija Mačkovići  predsjednik UBOJ Darko Đilas svim nazočnim i stanovnicima čestitali su obljetnicu VRO „Oluje“, Dan pobjede i Dan Domovinske zahvalnosti kao i Dan hrvatskih branitelja.  Nakon obraćanja i čestitki svi  zajedno uputili su se u koloni sjećanja s hrvatskim barjakom u obilazak mjesta stradavanja hrvatskih branitelja u Tanac, Višnjicu i Ušticu. Slavlje je nastavljeno Svetom misom u Župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije i Svetog Nikole. Nakon misnog slavlja nastavljeno je zajedničko druženje uz domjenak u Pučkom domu u Jasenovcu. U popodnevnim satima nastavljeno je zajedničko slavlje na nogometnom igralištu u Uštici gdje su igrane  polufinalne i finalne utakmice. Prvo mjesto na Memorijalnom turniru osvojio je nogometni klub „Mladost“ Košutarica, drugo mjesto nogometni klub „Uštica“ iz Uštice, treće nogometni klub „Jasenovac“ iz Jasenovca, a četvrto nogometni klub „Sava“ Puska. Nakon završenih nogometnih utakmica svi sudionici i gosti uživali su u zajedničkoj večeri uz nastup TS Sitni sati. U dva dana obilježavanja obljetnice u kojoj su oslobođena , prekosavska naselja općine evocirane su uspomene među sudionicima u oslobađanju, i stanovnika općine  jer to su susreti u kojima se prenose i prepričavaju lijepi i  tužni događaji koji su branitelji prošli tijekom Domovinskog rata. Neizbježna je bila i „skela“ kojom su punih  deset godina prometovali stanovnici prekosavskih naselja umjesto srušenog cestovnog mosta na Savi.