Službene internet stranice Općine Jasenovac

SVETI NIKOLA DARIVAO DJECU U JASENOVCU

U organizaciji Turističke zajednice općine Jasenovac, Narodne knjižnice i čitaonice Jasenovac i Općine Jasenovac Sveti Nikola je i ove godine darivao djecu školske i predškolske dobi sa područja općine Jasenovac.

U očekivanju Svetog Nikole za djecu je organizirana kazališna predstava „Bremenski svirači“ Kazališne družine Pinklec iz Čakovca.

Sveti Nikola je djeci darovao pakete sa slatkišima i zlatnom šibom, koje su izradile vrijedne ruke žena iz javnih radova Općine Jasenovac i Centra za pomoć i njegu Jasenovac. Darivano je 220 djece iz Jasenovačkih naselja i naselja Plesmo.

Tradicija darivanja djece za blagdan Svetog Nikole sa područja općine Jasenovac duga je više od dvadeset godina i osim što su se darovi dijelili u jasenovačkom pučkom domu, bilo je i organiziranog odlaska Svetog Nikole po svim naseljima jasenovačke općine.

Prema narodnom vjerovanju Sveti Nikola zaštitnik je pomoraca, djece, siromaha, studenata, ribara, pekara, putnika, trgovaca. Poznat je kao svetac koji pomaže nevoljnima i širi vjeru.