Službene internet stranice Općine Jasenovac

Obilježena 25. obljetnica VRO „Oluja“, Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

U organizaciji Općine Jasenovac i Udruge branitelja Općine Jasenovac obilježena je 25. obljetnica VRO „Oluja“, obljetnica kada su oslobođena prekosavska naselja Općine Jasenovac: Uštica, Višnjica i Tanac.

Oslobađanjem prekosavskih naselja cijelo područje Općine Jasenovac je oslobođena od privremene okupacije neprijatelja 1991. godine. Općina Jasenovac je jedina općina u RH čije područje je oslobađano u dvije VRO „Bljesku“ i „Oluji“.

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća 4. kolovoza ispred Spomenika Domovinskom ratu u centru naselja Jasenovac odana je počast svim poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima i civilima.

Počast su odali branitelji Općine Jasenovac, roditelji, udovice, djeca i rodbina poginulih hrvatskih branitelja, predstavnici zajedničkih udruga iz Domovinskog rata Općine Jasenovac i Grada Novska : Udruga roditelja, udruga udovica, HVIDR-a Novska, Hrvatski časnički zbor, udruga branitelja Novska, Policijska postaja Novska, općinski vijećnici, civilne udruge s područja općine: vatrogasci, umirovljenici, udruga mladih, udruge iz kulture, predstavnici javnih poduzeća, djelatnici općine i stanovnici.

Nakon molitve i  domoljubne pjesme koje su izveli članovi i članice Udruge za očuvanje kulturne baštine, svim nazočnim i stanovnicima čestitali su obljetnicu VRO „Oluje“, Dan pobjede i Dan Domovinske zahvalnosti kao i Dan hrvatskih branitelja, predsjednik udruge UBOJ i predsjednik općinskog vijeća. Nakon obraćanja i čestitki svi zajedno uputili su se u koloni sjećanja s hrvatskim barjakom u obilazak mjesta stradavanja hrvatskih branitelja u Tanac, Višnjicu i Ušticu.

Slavlje je nastavljeno Svetom misom u Župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije i Svetog Nikole. Nakon misnog slavlja nastavljeno je zajedničko druženje uz domjenak u Pučkom domu u Jasenovcu.

U danima obilježavanja obljetnice u kojoj su oslobođena, prekosavska naselja općine evocirane su uspomene među sudionicima u oslobađanju, i stanovnika općine jer to su susreti u kojima se prenose i prepričavaju lijepi i tužni događaji koji su branitelji prošli tijekom Domovinskog rata. Neizbježna je bila i „skela“ kojom su punih  deset godina prometovali stanovnici prekosavskih naselja umjesto srušenog cestovnog mosta na Savi.

Općinska načelnica zahvalila je svima sudionicima  koji su sudjelovali u oslobađanju područja Općine Jasenovac , a poginulim i  nestalim  u obrani domovine  izrazila je duboku  zahvalnost kao i njihovim članovima obiteli.