Službene internet stranice Općine Jasenovac

Križevi krajputaši svjedoci prošlosti – u Krapju ga iz zahvale podigli mještani zaposleni u Americi

Hrvati su stoljećima po svijetu bili ratnici i moreplovci, odlazili u druge zemlje, ali se i vraćali.

Značajan odlazak Hrvata bio u Sjedinjene američke države, posebno krajem 19. stoljeća. Odlazilo se ponajviše iz ekonomskih, a početkom dvadesetog stoljeća i političkih razloga.

Među onim koji su tih vremena otišli u „obećanu zemlju“ bili su i mještani sela Krapje. O odlasku mještana u SAD svjedoči  napis na Križu krajputašu na ulasku u selo, podignutog nakon povrataka u svoj kraj 1904. godine.

Stoji uklesano:

Hvaljen Isus i Marija! U čast Spasitelja podigoše ovaj spomen nekoji krapjanski župljani zaposleni u Americi. Jubilejske godine bezgrešnog začeća Majke Božje 1904.

Križevi krajputaši dio su kulturne baštine Hrvata. Građeni su s namjerom da prolaznika na njegovom putu malo zaustave kako bi ga duhovno osnažili i potaknuli da usmjeri svoj pogled i svoje misli prema nebu.

Građeni su uglavnom kao zavjetni prinos ili zahvala, kao odraz traženja Božje zaštite. Kao i ovaj u Krapju, postavljen na najistaknutijem mjestu, na ulazu i izlazu iz naselja, uz raskrižje putova.

 

  Članak preuzet sa web stranice https://www.novska.in/kultura/krizevi-krajputasi-svjedoci-proslosti-u-krapju-ga-iz-zahvale-podigli-mjestani-zaposleni-u-americi