Službene internet stranice Općine Jasenovac

Sv.Nikola darivao djecu Općine Jasenovac

U organizaciji Općine Jasenovac i Udruge "Komarac" Jasenovac, podijeljeni su pokloni za Sv. Nikolu u svim selima naše općine, 05.prosinca 2020. godine.

 

Tradicija darivanja djece za blagdan Svetog Nikole neprekinuta je dugi niz godina, još od vremena kada je naša crkva nosila ime zaštitnika Sv.Nikole (danas Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije i Sv. Nikole biskupa). Darivanje najmlađih je kao i u vrijeme Domovinskog rata, uspješno održana unatoč sadašnjoj epidemiološkoj situaciji.

Svetog Nikolu je iščekivalo 200-injak djeca predškolskog i školskog uzrasta, koja su se prema dogovorenom rasporedu i poštujući epidemiološke preporuke okupila ispred Pučkih domova u svome mjestu. Sv. Nikola posjet je započeo u Košutarici, gdje su ga sa oduševljenjem djeca dočekala u 10:30, a posljednje mjesto koje je posjetio je bio Jasenovac, gdje su se djeca okupila u 15:00 sati.

                                 

Prema narodnom vjerovanju Sveti Nikola zaštitnik je pomoraca, djece, siromaha, studenata, ribara, pekara, putnika, trgovaca. Poznat je kao svetac koji pomaže nevoljnima i širi vjeru.

Sve djeca koja se nisu stigla odazvati podjelama u svojem mjestu, mogu se i dalje javiti u prostor Općine Jasenovac i preuzeti svoje darove.