Obilježena 26. Obljetnica VRO „Bljesak“ i Dan Općine Jasenovac

 vroDana 1.svibnja 2021. godine obilježena je 26. Obljetnica VRO „Bljesak“ i Dan Općine Jasenovac s početkom u 10,30 sati kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u jasenovačkom parku.  Himnom Lijepa naša Domovino otpočeo je program obilježavanja koju je izveo Crkveni zbor Župe Jasenovac.

Počast svim poginulim braniteljima i civilima koji su svoje živote utkali u domovinu odali su udruge proizašle iz Domovinskog rata: udruga roditelja poginulih branitelja i njihova predsjednica Božica Lončarevič, predstavnica udruge udovica Kata Dragić, izaslanstvo HČZ, udruga branitelja Općine Jasenovac pod vodstvom predsjednika Darka Đilas, izaslanstvo PP Novska predvođeno zamjenikom zapovjednika Predragom Klarič, saborski zastupnik u VI. izbornoj jedinici Ivan Celjak, u čijem je izaslanstvu bio i gradonačelnik Novske Marin Piletić, načelnica Općine Jasenovac Marija Mačković sa suradnicima, vatrogasci na čelu sa zapovjednikom Nikolom Damjanković, predstavnici i ostalih udruga, mještani.

 

Nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća nazočne je pozdravio predsjednik udruge branitelja Općine Jasenovac, koji se kratko prisjetio akcije u kojoj je i sam sudjelovao zajedno sa gotovo svim nazočnim braniteljima i policajcima jer svi su oni branili svoj dom.

U toj akciji je oslobođeno 500 četvornih kilometara i oslobođena je vrlo važna prometnica Zagreb-Lipovac, poginuo je 51 pripadnik oružanih snaga RH, a ranjeno je 162 pripadnika, akcija je trajala 56 sati.

Nazočnima se obratila i općinska načelnica koja je kratko podsjetila na dane prognanstva dugo gotovo 5 godina, na 1. Svibanj 1995, godine kada je hrvatski radio javio da je u 12:00 sati oslobođen Jasenovac, također sve okupljene podsjetila je na hrvatsku tradiciju čuvanja tekovina domovinskog rata i obvezu svih nas da se svatko u svom zvanju svojim radom brine za napredak i boljitak svoje sredine jer tako ćemo samo služiti Domovini i žrtvama palim za Domovini.

Nazočnima se obratio i saborski zastupnik Ivan Celjak podsjećajući da je naša županija druga u RH po stradanjima.

Nakon toga je Dekan novljanskog dekanata i Župnik župe UBDM i sv. Nikole biskupa prigodnom molitvom zajedno sa svim nazočnima uputio vječni spokoj i mir poginulima, te je pozvao sve na Misno slavlje u 11,00 sati.

Crkveni zbor završio je prigodni program pjesmom „ Kraljice neba raduj se“.

U sklopu programa Spomen soba Domovinskog rata bila je otvorena tijekom cijelog dana.

 

Fotografije obilježavanja pogledajte u galeriji