Održana početna konferencija projekta „Radim, pomažem ,učim-FAZA II”

dOpćina Jasenovac kao nositelj projekta s partnerima Hrvatskim zavodom za zapošljavanje područnim uredom Kutina i Centrom za socijalnu skrb Novska provodi projekt „Radim, pomažem, učim–faza II“. Kroz projekt vrijedan 2,7 milijuna kuna zaposleno je 30 žena, i osigurana skrb za 210 osoba starije životne dobi i osoba u nepovoljnom položaju na području Općine Jasenovaca, predstavljen je na danas održanoj početnoj konferenciji uz nazočnost partnera.

Svjesna potrebe starijih osoba i nezaposlenih žena s jasenovačkog područja Općina Jasenovac od rujna 2020. nastavlja provoditi fazu II projekta. Projekt ima za cilj omogućiti pristup zapošljavanju i tržištu rada teže zapošljivoj skupini žena u ruralnom području. Projektnim aktivnostima želi se povećati razina znanja i vještina zaposlenih žena kroz projekt kako bi bile konkurentnije na tržištu rada u lokalnoj zajednici nakon završetka projekta.

Ujedno je cilj i poticanje socijalne uključenosti i povećanje razine kvalitete života krajnjih korisnika. Projektom je osigurana skrb za starije i nemoćne osobe u njihovom vlastitom domu, a zajedničkim djelovanjem stvoreni su uvjeti za dostojanstveniji, kvalitetniji, sigurniji i aktivniji život starijih osoba, a tako i žena koje će se zaposliti i njihovim obiteljima.

Riječ je o projektu u trajanju od 18 mjeseci čija je ukupna vrijednost 2.773.900,00 kuna i financira se iz Europskog socijalnog fonda.

Kroz projekt smo s 09. prosincem 2020. godine zaposlili 30 žena, koje su bile u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Njihov rad traje 12 mjeseci i u sklopu projekta, osim što pružaju usluge korisnicima pomoći u kući, one će proći i edukaciju čime se ostvaruje i drugi cilj, a to je jačanje njihovih kompetencija i znanja.

Koronavirus otežao je provođene ovog projekta, no one su zaposlene, rade u skladu s epidemiološkim mjerama i ono što treba naglasiti – hrabro i odgovorno skrbe za svoje korisnike i svakodnevno im stoje na raspolaganju. Trenutno u okviru ovog projekta skrbimo za 210 korisnika. Žene će 30. studenog završiti sa svojim radom, no načelnica Marija Mačković izrazila je nadu kako će dobra praksa biti nastavljena na još kvalitetniji način.