Obilježena 26 obljetnica VRO „Oluja“, Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

U organizaciji Općine Jasenovac i Udruge branitelja Općine Jasenovac obilježena je 26. obljetnica VRO „Oluja“, obljetnica kada su oslobođena prekosavska naselja Općine Jasenovac: Uštica, Višnjica i Tanac.


Oslobađanjem prekosavskih naselja cijelo područje Općine Jasenovac je oslobođena od privremene okupacije neprijatelja 1991. godine. Općina Jasenovac je jedina općina u RH čije područje je oslobađano u dvije VRO „Bljesku“ i „Oluji“.

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća 5. kolovoza ispred Spomenika Domovinskom ratu u centru naselja Jasenovac odana je počast svim poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima i civilima. Počast su odali branitelji Općine Jasenovac, roditelji , udovice , djeca i rodbina poginulih hrvatskih branitelja, predstavnici zajedničkih udruga iz Domovinskog rata Općine Jasenovac i Grada Novska : Udruga roditelja, udruga udovica, Hrvatski časnički zbor, udruga branitelja Novska, Policijska postaja Novska ,općinski vijećnici, civilne udruge s područja općine : vatrogasci, umirovljenici, udruga mladih, udruge iz kulture, predstavnici javnih poduzeća, djelatnici općine i stanovnici.

Nakon molitve koju je predvodio Dekan Novljanskog dekanata i Župnik župe UBDM i sv. Nikole biskupa Pejo Oršolić i , nazočne je pozdravio predsjednik udruge UBOJ Jasenovac Darko Đilas i Općinska načelnica Marija Mačković. Svim nazočnim i stanovnicima čestitali su obljetnicu VRO „Oluje“ , Dan pobjede i Dan Domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja. Obilježavanje su svojim prigodnim pjesmama uveličali članovi i članice crkvenog zbora. Nakon obraćanja i čestitki svi zajedno uputili su se u koloni sjećanja s hrvatskim barjakom u obilazak mjesta stradavanja hrvatskih branitelja u Ušticu, Tanac i Višnjicu gdje su položili cvijeće i zapalili svijeće.

IMG 6d5ff38da40040f08e1c11332f33a381 V 1200x800

Slavlje je nastavljeno u novosagrađenoj kapeli Sv. Florijana u Višnjici.To je bilo prvo misno slavlje u novoizgrađenoj kapeli koja je u Domovinskom ratu bila sravnjena sa zemljom . Nakon misnog slavlja nastavljeno je zajedničko druženje uz domjenak u Pučkom domu u Višnjici.

U danima obilježavanja obljetnice u kojoj su oslobođena , prekosavska naselja općine evocirane su uspomene među sudionicima u oslobađanju, i stanovnika općine jer to su susreti u kojima se prenose i prepričavaju lijepi i tužni događaji koji su branitelji prošli tijekom Domovinskog rata. Neizbježna je bila i „skela“ kojom su punih deset godina prometovali stanovnici prekosavskih naselja umjesto srušenog cestovnog mosta na Savi.

Općinska načelnica zahvalila je svima sudionicima koji su sudjelovali u oslobađanju područja Općine Jasenovac , a poginulim i nestalim u obrani domovine izrazila je duboku zahvalnost kao i njihovim članovima obiteljima kao i do sada uz obvezu da svako na svom poslanju nastavi putem kojim idemo svi zajedno graditi bolji život za sve stanovnike općine,jer samo tako će mo se odužiti svim poginulim u Domovinskom ratu.